Horizontal Rule

Fenntartott érdektelenség: Roma gyermekek a magyar gyermekvédelmi rendszerben

11 December 2007

Fenntartott érdektelenség: Roma gyermekek a magyar gyermekvédelmi rendszerben

A jelentés bemutatja a gyermekvédelmi szakellátásban élő roma gyermekek sajátos problémáit feltáró kutatás eredményeit és a kutatás során levont következtetéseket. Emellett foglalkozik a nemzetközi gyakorlatban előforduló jó gyakorlatokkal és ezek Magyarországon való alkalmazhatóságával, illetve cselekvési javaslatokat fogalmaz meg a magyar kormány részére.

A roma származású gyermekek nagymértékben felülreprezentáltak a magyar gyermekvédelmi szakellátási rendszerben. Az ERRC által meglátogatott szakellátási intézményekben a mintába került gyermekek 40 százaléka volt roma, és 18 százaléka félig roma származású; együttesen 58 százalékuk. Reális becslések szerint a magyar gyermeknépességnek mindössze 13 százalékát teszik ki a roma származású gyermekek. Ez nagyrészt a történelmi és a jelenlegi, romák ellen irányuló rasszizmusnak és diszkriminációnak, illetve a romák jelentős részének ebből következően sérülékeny gazdasági-szociális helyzetének köszönhető. Ugyanakkor a magyar gyermekvédelmi rendszer működésével kapcsolatban széles körben megfogalmazott aggodalmak is hallhatók. A kutatás során megkérdezett szakemberek például megfogalmazták azt a problémát, hogy a gyermekvédelmi rendszer jogi szabályozásában fennálló hiányosságok lehetővé teszik, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók és a közhivatalnokok a romák és más hátrányos helyzetű gyermekek alapvető jogait nem teljes mértékben tiszteletben tartva végezzék munkájukat. A veszélyeztetettség fogalmának tág definíciója és ebből következően széleskörű alkalmazása például ahhoz vezet, hogy anyagi okok miatt is emelnek ki családjukból gyermekeket, miközben ezt a törvény tiltja.

A jelentés angol nyelven
A jelentés magyar nyelven

Horizontal Rule

Thirsting for Justice: New Report Reveals Depth of Discrimination faced by Europe’s Roma in Accessing Water

21 March 2017

Budapest, 21 March 2017: Today the European Roma Rights Centre (ERRC) released its report - Thirsting for Justice: Europe’s Roma Denied Access to Clean Water & Sanitation, highlighting the shocking disparities between Roma and non-Roma in their access to water.

more ...

horizontal rule

Young Romani Man From Macedonian Prison Dies Under Suspicious Circumstances

16 March 2017

alsat-m.tv Image CreditBudapest, Skopje, 16 March 2017: The European Roma Rights Centre (ERRC) is demanding an investigation into the suspicious death of Andrias Redjepov, a 21-year-old Romani man who died in KPU Idrizovo Prison, Skopje on 11 March 2017.

more ...

horizontal rule

ERRC Celebrates International Women's Day

8 March 2017

In celebration of this day we made a video in which we asked some of the ERRC women and men what this day means to them. It is a true honour to have people like this on our team, fighting for Roma Rights and  Womens Rights. Let us continue fighting for justice and equality.

more ...

horizontal rule