Horizontal Rule

Fenntartott érdektelenség: Roma gyermekek a magyar gyermekvédelmi rendszerben

11 December 2007

Fenntartott érdektelenség: Roma gyermekek a magyar gyermekvédelmi rendszerben

A jelentés bemutatja a gyermekvédelmi szakellátásban élő roma gyermekek sajátos problémáit feltáró kutatás eredményeit és a kutatás során levont következtetéseket. Emellett foglalkozik a nemzetközi gyakorlatban előforduló jó gyakorlatokkal és ezek Magyarországon való alkalmazhatóságával, illetve cselekvési javaslatokat fogalmaz meg a magyar kormány részére.

A roma származású gyermekek nagymértékben felülreprezentáltak a magyar gyermekvédelmi szakellátási rendszerben. Az ERRC által meglátogatott szakellátási intézményekben a mintába került gyermekek 40 százaléka volt roma, és 18 százaléka félig roma származású; együttesen 58 százalékuk. Reális becslések szerint a magyar gyermeknépességnek mindössze 13 százalékát teszik ki a roma származású gyermekek. Ez nagyrészt a történelmi és a jelenlegi, romák ellen irányuló rasszizmusnak és diszkriminációnak, illetve a romák jelentős részének ebből következően sérülékeny gazdasági-szociális helyzetének köszönhető. Ugyanakkor a magyar gyermekvédelmi rendszer működésével kapcsolatban széles körben megfogalmazott aggodalmak is hallhatók. A kutatás során megkérdezett szakemberek például megfogalmazták azt a problémát, hogy a gyermekvédelmi rendszer jogi szabályozásában fennálló hiányosságok lehetővé teszik, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók és a közhivatalnokok a romák és más hátrányos helyzetű gyermekek alapvető jogait nem teljes mértékben tiszteletben tartva végezzék munkájukat. A veszélyeztetettség fogalmának tág definíciója és ebből következően széleskörű alkalmazása például ahhoz vezet, hogy anyagi okok miatt is emelnek ki családjukból gyermekeket, miközben ezt a törvény tiltja.

A jelentés angol nyelven
A jelentés magyar nyelven

Horizontal Rule

Another Romani Man Dies in Macedonian Prison

5 April 2017

Budapest, Shtip 5 April 2017: The European Roma Rights Centre is taking Macedonian prison authorities to court, in the second case in less than a month involving the suspicious death of a young Romani man. Jusinov Erdal died on the 22 March in KPD Shtip prison (known locally as ‘the Sixth’) after medical treatment was apparently withheld for hours prior to his death. Jusinov was 25 years old, married, and the father of a 3-year-old boy, and 1-year-old girl.

more ...

horizontal rule

Thirsting for Justice: New Report Reveals Depth of Discrimination faced by Europe’s Roma in Accessing Water

21 March 2017

Budapest, 21 March 2017: Today the European Roma Rights Centre (ERRC) released its report - Thirsting for Justice: Europe’s Roma Denied Access to Clean Water & Sanitation, highlighting the shocking disparities between Roma and non-Roma in their access to water.

more ...

horizontal rule

Young Romani Man From Macedonian Prison Dies Under Suspicious Circumstances

16 March 2017

alsat-m.tv Image CreditBudapest, Skopje, 16 March 2017: The European Roma Rights Centre (ERRC) is demanding an investigation into the suspicious death of Andrias Redjepov, a 21-year-old Romani man who died in KPU Idrizovo Prison, Skopje on 11 March 2017.

more ...

horizontal rule