Organizațiile non-guvernamentale sunt îngrijorate de declarațiile discriminatorii făcute de reprezentanții României în cadrul procesului de examinare de către Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale

25 November 2014

Londra, Budapesta, București, 25 noiembrie 2014: Declarație comună a Amnesty International, Centrului European pentru Drepturile Romilor, Centrului Euroregional pentru Inițiative Publice și Romani Criss

În data de 20 – 21 noiembrie 2014, după aproape 20 de ani de la ultima examinare, România s-a prezentat din nou în fața Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale(Comitetul). Organizațiile non-guvernamentale (ONG) prezente la sesiunile de examinare sunt profund îngrijorate de declarațiile discriminatorii făcute de reprezentanții României și de eșecul guvernului de a se angaja într-un dialog constructiv.  Aceste ONG-uri consideră că România nu și-a îndeplinit obligațiile internaționale prescrise de Pactul Internațional  pentru drepturi economice, sociale și culturale (Pactul).

În timpul sesiunilor de examinare, Ambasadoarea României la ONU, Maria Ciobanu, răspunzând la o întrebare referitoare la politicile de incluziune pentru romi, a declarat că romii din România sunt “nomazi prin natură” și a sugerat că acest fapt ar face deosebit de dificilă incluziunea romilor. În realitate, de generații, marea majoritate a romilor în România nu sunt nomazi.  De asemenea, Ambasadoarea României a comentat că româncele, în ciuda unui nivel ridicat de educație, “nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viața politică dură”. Ambele afirmații reprezintă prejudecăți, sunt discriminatorii și inacceptabile. 

Din 1994, timp de 20 de ani, România nu a prezentat rapoarte pentru examinare în fața Comitetului ONU, deși avea această obligație la fiecare cinci ani.  În plus, nici un reprezentant de la ministerele relevante nu s-a prezentat la procesul de examinare și delegația României nu a răspuns la multe dintre întrebările adresate de către membrii Comitetului. Toate aceste fapte ilustrează atitudinea disprețuitoare a României față de ONU și față de procesul de examinare în special.

Întreaga prestație a delegației României la procesul de examinare apare ca o încercare de a ascunde realitatea  și de a împiedica membrii Comitetului ONU să afle în ce măsură sunt respectate  drepturile economice, sociale și culturale în România. Considerăm că delegația României a sfidat Comitetul ONU și mandatului acestuia. Romania trimite un semnal îngrijorător comunității internaționale prin faptul că nu își ia în serios datoria de a proteja și a asigura drepturile consacrate în Pact. 

Informații suplimentare

CDESC evaluează respectarea de către state a obligațiilor ce le revin în temeiul Pactului Internațional privind Drepturile Economice, Sociale și Culturale (PDESC), pe care România l-a ratificat încă din 1974. 

Mai multe organizații naționale și internaționale au participat la procesul de examinare – Amnesty InternationalEuropean Roma Rights CentreCentrul Euroregional pentru Inițiative PubliceGlobal Justice InstituteRomani CRISS și Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală. Aceste organizații au fost însoțite de o activistă de etnie romă, afectată de încălcări ale drepturilor omului: în decembrie 2010 comunitatea ei a fost evacuată forțat din centrul orașului Cluj-Napoca și mutată la marginea orașului, lângă groapa de gunoi. 

ONG-urile s-au întâlnit cu membrii CDESC într-o ședință înaintea începerii procesului de examinare și au participat ca observatori la dialogul public dintre delegația Români și membrii Comitetului.

Concluziile și recomandările Comitetului vor fi făcute publice vineri 28 noiembrie 2014. 

Această declarație este deasemenea disponibilă în limba engleză.

 

Pentru informații suplimentare contactați pe:

 

Sinan Gökçen

Coordinator media

European Roma Rights Centre

+36 30 500 1324

sinan.gokcen@errc.org  

 

sau   

 

Iustina Ionescu

avocată de drepturile omului

+40 722 253 789

iionescu@ecpi.ro

donate

Challenge discrimination, promote equality

Subscribe

Receive our public announcements Receive our Roma Rights Journal

News

The latest Roma Rights news and content online

join us

Find out how you can join or support our activities